Ľ Algemeen
  Home
  Contact
  Links
 
†Algemeen - HOME

Blauwe alg (CyanobacteriŽn = Blauwwieren)
Blauwwieren zijn eigenlijk bacteriŽn die eruit zien als wier. Als ze gaaf zijn, hebben de meeste blauwwieren een blauw-groene kleur. Enkele zijn rood-bruin.

Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een laag die op olie lijkt. Als deze laag dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af en vormen een stinkende brei. Bij het afsterven produceren sommige blauwwieren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier.

In wateren zonder sterke stroming komen blauwalgen in te grote mate voor. Zeker in perioden waarin de temperatuur tussen de 20 en de 30 graden Celsius ligt. Blauwalgen (of blauwwieren) horen, anders dan hun naam doet vermoeden, tot de bacteriŽn.

Hoe is blauwalg te herkennen?
het water ziet eruit als groene soep
er is blauw schuim te zien
er heeft zich een drijflaag gevormd
in het water zijn veel zwevende algenbolletjes
het water stinkt
Giftig

Vergiftigingen door blauwwieren komen alleen via de mond tot stand. Het gif dringt niet door in de huid. Ernstige vergiftigingen doen zich bij mensen zelden voor, omdat zij niet veel water binnen krijgen bij het zwemmen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij meer water binnen krijgen en eerder ziek worden door vergiftiging. Binnen twaalf uur na het zwemmen in water met blauwwieren kunnen mensen last krijgen van de volgende verschijnselen.

Symptomen
hoofdpijn
huiduitslag op armen of benen
maagkramp
misselijkheid
braken
diarree
koorts
een pijnlijke of rode keel
oorpijn
oogirritaties
lopende neus of gezwollen lippen
Deze verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vanzelf. Blauwwieren hoeven niet altijd de oorzaak te zijn van bovengenoemde ziekteverschijnselen. Ook andere bacteriŽn en virussen zijn een mogelijke oorzaak; de klachten zijn vaak hetzelfde. Raadpleeg in deze gevallen daarom altijd uw huisarts.


Voor actuele informatie over zwemwaterkwaliteit en veiligheid kunt u, bellen naar de "zwemwatertelefoon": 0800-998 6734 of de "waterlijn" : 030-2582158.


CreŽer en Beheer een gratis website via www.akoweb.nl
 Ľ Reclame

 
 Ľ Nieuws
  Nieuws